BLOGS

Kas jauns lāzerepilācijā?

Kad nepieciešams uz visiem laikiem iznīcināt ķermeņa apmatojumu, palīdzēt var vienīgi lāzertehnoloģijas. Taču procedūru kursa laikā visbiežāk pienāk brīdis, kad atlikušie matiņi kļuvuši tik smalki, ka lāzers tos vairs "neatpazīst" un tie paliek neiznīcināti. Paradoksāli, bet, ja lāzera iekārta ir mazjaudīga, šajā posmā var notikt pat jaunu matiņu augšanas stimulācija.

Skaistumkopšanas klīnikās pieejamas dažādas lāzerepilācijas iekārtas, taču jāzina, ka ne visas ir vienlīdz efektīvas. Zelta standarts ir diodes lāzeri, jo tie nodrošina ideālo lāzera stara dziļumu – 810 nanometrus. Taču tas ir tikai viens no nepieciešamajiem efektīvas lāzeriekārtas parametriem. Ļoti būtiska ir arī jauda. Praksē pierādījies, ka nelielas un vidējas jaudas lāzeriekārtas (900–2000W) iznīcina tumšos un rupjos matiņus, taču tām nav pa spēkam tikt galā ar smalkajiem un gaišajiem, tie paliek ādā un turpina augt. Tas tādēļ, ka lāzera stara galvenais mērķis ir matiņos esošais melanīns jeb pigments – jo matiņš tumšāks un rupjāks, jo lāzera stars labāk to atpazīst un iznīcina.

Šodien ir klīniski pierādīts – lai lāzera stars matiņu iznīcinātu pilnībā, lāzera impulsa iedarbības laikam ir jābūt īsākam par tā saucamo matiņa termorelaksāciju laiku. Termorelaksācijas laiks ir konstants parametrs, cik ātri melanīns, kas atrodas matā, saņēmis lāzera impulsu, atdziest. Biezākiem, tumšākiem matiņiem tās ir ap 100 milisekundēm, smalkākiem 10 milisekundes vai pat mazāk. Šo faktoru – kad lāzera impulsa laiks ir īsāks nekā mata termorelaksācijas laiks – var panākt vienīgi ar augstas jaudas lāzeriekārtu. Viens no pašiem jaudīgākajiem jaunākās paaudzes lāzeriem pasaulē, Primelase HR ar jaudu 4800W, nu pieejams arī pie mums. Tam ir ne tikai ievērojami augstāka jauda, bet arī ir dubulta dzesēšanas sistēma un īpašs elements, kas ādā nepārtraukti uztur plus 5 grādu temperatūru, tāpēc procedūra ir mazsāpīga. Lielāka izmēra kristāla aplikators nodrošina, ka tiek nosegts lielāks ādas laukums, tādēļ procedūru iespējams veikt ievērojami īsākā laikā, piemēram, kājas visā garumā var apstrādāt 10 līdz 20 minūtēs. 

Protams, pat ar ļoti augstas jaudas lāzeru nav iespējams iznīcināt apmatojumu ar vienu lāzerepilācijas seansu. Tas tādēļ, ka matiņi aug trīs fāzēs – anagēnā, katagēnā un telagēnā fāzē. Ar lāzerpeilācijas seansu tiek iznīcināti matiņi, kas ir anagēnā jeb redzamajā fāzē, un katrā ķermeņa zonā tie ir dažādā daudzumā. Piemēram, padusēs anagēnā fāzē atrodas teju 70% matiņu, tāpēc vislabāko efektu pēc pirmās reizes var novērot tieši šajā zonā. Nākamais seanss nepieciešams, lai iznīcinātu matiņus, kas sākotnēji atradās telagēnā fāzē, bet nu ir anagēnā, utt. Jāsaprot arī, ka pirmais anagēns ir visresnākie matiņi, tāpēc tie iznīcināšanai padodas vislabāk un uz tiem iedarbosies pat mazjaudīgs lāzers. Ar katru lāzerepilācijas reizi atlikušie matiņi kļūst arvien vājāki – jo smalkāks un gaišāks mats, jo lielāka lāzera jauda būs nepieciešama. Taču, piemēram, sirmos matus vispār iznīdēt nav iespējams, jo tajos nav melanīna, tāpēc lāzerprocedūras jāpasteidzas veikt, kamēr tie vēl nav parādījušies. Sievietes, kas veikušas lāzerepilāciju novērtē, ka, vērtējot kopumā, tā sanāk lētāka nekā ikmēneša vaksācijas procedūra, turklāt āda apstrādātajās zonās uz visiem laikiem kļūst maiga, pilnībā gluda un taustei patīkama – vairs nav zemādā augošo matiņu, kas veido ādas reljefu.

BABOR Beauty Spa Whatsapp
BOOKING